NORVÉGIA: Nem kell az AstraZeneca

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Norvégia kivette az AstraZeneca koronavírus vakcinát immunizációs programjából. Az AstraZeneca oltás mellékhatásai miatt bekövetkező halálozás kockázatát magasabbnak ítélik, mint a koronavírus okozta halálos fertőzés kockázatát.

Az új vizsgálati eredmények alapján Norvégiában úgy döntöttek, hogy az AZ oltást már nem szabad használni. A vakcinát március 11. óta nem használták Norvégiában. A BioNTech / Pfizer és a Moderna oltások vannak folyamatban.  

Geir Bukholm, a Norvég Közegészségügyi Intézet Fertőzésellenőrzési és Környezetegészségügyi Főosztályának igazgatója  így nyilatkozott a döntésről: 

"Most sokkal többet tudunk az AstraZeneca vakcina és az alacsony vérlemezkeszám, vérrögök és vérzés közötti ritka, de súlyos események kapcsolatáról, mint amikor Norvégia márciusban úgy döntött, hogy szünetelteti az AstraZeneca oltást."

Nem volt könnyű döntés - mondta Bukholm -, mivel ez a döntés hatással van az oltási programra  - két héttel elhalasztja a tervezett oltási célokat. 

Azok, akik már kaptak egy adag AstraZeneca-t, más oltást kapnak második adagként. 

"Mivel Norvégiában kevesen halnak meg a COVID-19 miatt, az AstraZeneca oltással történő vakcinázás utáni halálozás kockázata nagyobb lenne, mint a koronavírusos betegség halálának kockázata, különösen a fiatalok körében."

Norvégiában átlagosan napi 422 teszt pozitív eredményt  jelentenek naponta. A járvány kezdete óta 112 540 jelentett koronavírus-fertőzést, és 756 ember halt meg vírusban vagy vírussal a skandináv országban. Forrás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá