Műtét, fogászat, rehabilitáció: Tényleg minden oltatlannak kell pcr teszt?

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Május óta, mióta újraindultak a halasztható műtétek és rehabilitációs ellátások Kásler Miklós  miniszteri rendelete értelmében a betegfelvétel feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában pedig az, hogy a páciens 48 órán belüli negatív PCR-teszttel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkezzen. A PCR-teszt 19 500 forint, az antigénteszt 11 ezer forintba kerül ma Magyarországon.

Ombudsmani kifogások után a kormány rendeletben szabályozta újra, hogy a beavatkozások előtt kinek kell tesztelnie, kinek kell fizetnie érte, és hogy lehet ez alól kivételt kapni.A rendelet a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozik, alapesetben ugyanis neki fizetniük kell az orvosi beavatkozás előtti kötelező tesztért

A friss kormányrendelet szabályozza, hogy milyen egészségügyi beavatkozások esetén kérhetnek PCR tesztet a pácienstől.

Ki kell fizetni a PCR-tesztet a műtétre váró oltás nélkülieknek, a rehabilitációra menőkkel, valamint a fogászati ellátásokat igénybe vevőknek.

Nem kell fizetni a tesztért a 18 év alattiaknak és a gyermeküket kórházba kísérőknek, és azoknak, akik betegségük miatt nem vehették fel az oltást, valamint azoknak, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja.

FONTOS: A kormányrendelet szerint

a szakorvos az egész tesztelés alól akár felmentést is adhat, ha a beavatkozás kockázata szakmai szempontból elhanyagolható. Tehát a beavatkozást végző szakorvos dönthet úgy, hogy tesztek nélkül is elvégzi az invazív beavatkozást.

A rendelet pontos szövege (részlet):

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá