Már a 4. oltásról szükségességéről is beszélnek Magyarországon

Uniós vakcinaigazolványt csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós engedéllyel rendelkezik, tehát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyag. Több millió magyart érint ez a megállapítás, hisz hiába kapták meg a kínai vagy az orosz oltásokat, és arra még egy EMA által is elfogadott "nyugati" vakcinát, még így sem utazhatnak szabadon.

A keleti vakcinával - Szputnyik V, Sinopharm - oltottak számára egy remény lenne a 4 oltás elkerülésére: ha harmadik oltásként egydózisú, Janssen vakcinát kérnek.

 Viszont a harmadik oltás szakmai ajánlása miatt a szputnyikosok nem kérhetnek Janssent, ami azt jelenti, hogy az utazás számukra továbbra is nehézkes marad.

A kínai vakcinával oltottak abból a szempontból is "könnyebb" helyzetben vannak, hogy a Sinopharm – noha az EMA-tól nem – az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) már kapott engedélyt, és egyes tagországok úgy döntöttek, hogy beengedik azokat az állampolgárokat, akik olyan oltóanyagot kaptak, amely a WHO listáján rajta van. Így pl.  Ausztria és Spanyolország. 

A keleti vakcinával oltottak problémáira az lenne a megoldás, ha megkapná az EMA engedélyét.  Erre azonban felesleges várni, mivel a Sinopharm  be sem nyújtotta a kérelmet.

A Szputnyik orosz gyártója beadta a kérelmet, de az engedélyeztetési folyamat hiányos dokumentációk miatt elakadt.


Szólj hozzá