MAGYARORSZÁG: Több covidos van kórházban, mint tavaly ilyenkor, amikor még oltás sem volt

Különös adatok jelentek meg a hivatalos kormányzati Covid-statisztikákban, melyet egyelőre senki sem tudott megmagyarázni – olvashatjuk a Népszava cikkében. Az utóbbi napokban ugyanis nem egyszer lehet példát látni arra, hogy többen vagy közel annyian voltak kórházban és lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. 

Akkor a második, most pedig a negyedik hullám vette kezdetét, mégis többen voltak kórházban az utóbbi napok statisztikái szerint, mint tavaly ilyenkor, amikor még senki sem kapott vakcinát. 
A Népszava megkereste az illetékes szakminisztériumot, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az operatív törzset, akik válaszukban egyöntetűen az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet, ám az adatok magyarázatára egyik sem tért ki. 

Egy név nélkül nyilatkozó szakember viszont arról beszélt a lapnak: tény, hogy az elmúlt héten gyorsabban nőtt a kórházban kezeltek és a lélegeztettek száma, mint az esetszám, holott ennek pont fordítva kellene lennie, a jelenség pedig merőben szokatlan, és egyelőre magyarázat sincs nagyon rá. 

Véleménye szerint a pontos megállapításhoz egy heti adatnál többre volna szükség, ráadásul az új esetek számának észlelésében lehet a hiba: például az, hogy nem ott tesztelnek, ahol a leginkább terjed a járvány, mert kevés az oltatlan ember, hanem ott, ahol magas az oltottak aránya. 

(A hiba nem Önben van, ha ez utóbbi mondatot többszöri olvasásra sem sikerült értelmezni.)


Szólj hozzá