Korrupcióban érintett covid-felelős? Á, ilyen csakis Szicíliában lehet.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az állami tisztviselőknek beígért megvesztegetések becsült összege eléri az 1.800.000 eurót.

A szicíliai Covid vészhelyzet vezetőjét korrupció miatt tartóztatták le - írta meg még májusban az olasz Agencia Italia. De a történet még 2016-ra nyúlik vissza.

A koronavírus-vészhelyzetre tekintettel a szicíliai régió elnöke, Nello Musumeci március 12-én nevezte ki Antonino Candelát, a szicíliai koronavírus-vészhelyzet regionális koordinátorának. Candelát azzal a feladattal bízták meg, hogy kapcsolattartó szerepet töltsön be az egészségügyi tanácsadó Ruggero Razza és az állami szervek között.

Antonino Candela ismert személy volt. 2016-ban megkapta a Közegészségügy Ezüst Érdemérmét, amely az ágazat működésének segítésének, a törvényességnek és a korrupcióellenes elkötelezettségnek az elismerése volt.

Utóbb kiderült, a Candela és munkatársai által végzett tevékenység bűncselekményeket - vesztegetést, befolyásolást,  korrupcióra való felbujtást, hivatali titok nyilvánosságra hozatalát is magában foglalt. Az állami tisztviselőknek beígért megvesztegetések becsült összege elérte az 1.800.000 eurót. Az eljárás végére 12 felelőst neveztek meg a hatóságok, köztük Antonino Candelát, akinek a Covid-19 vészhelyzet kapcsán kiemelt vezetői szerepköre volt.

Hatalmas pályázati visszaéléseket is felgöngyölítettek. Négy nagyértékű közbeszerzési eljárást elemeztek, amelyeket 2016-tól ítéltek oda, és amelyek összértéke megközelíti a 600 millió eurót. Ezek között volt elektrotechnikai-orvosi berendezések kezelésével és karbantartásával kapcsolatban kötött szerződés, technológiai rendszerek üzemeltetésére, takarítási szolgáltatásokra létrejött megállapodás is.

A megkötött szerződés értékének körülbelül 5% -a volt kenőpénzként kifizetve. A nyomozók szerint a pályázatok nyertes gazdasági szereplői olyan neves, nemzeti szinten fontos cégek, akiknek tisztában kellett lenni azzal, hogy miben vesznek részt.

Az eset nyilvánosságra hozatala erősen megrendítette az egészségügyi szolgáltatókba vetett bizalmat. A Covid járvány kapcsán előállt rendszerszintű hibák is részben visszavezethető arra, hogy a ráfordítások ellenére nem úgy és nem olyan minőségben működik a betegellátás, ahogy kellene.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá