Kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a kertészetek

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az önkormányzatok segítségét kérik.

Közleményt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. Az önkormányzatokat arra kérik, hogy ne zárják be a piacokat, és ne mondják vissza a rendeléseket. A lakosságot is vásárlásra biztatják - bár így is hatalmas a káruk, talán valami még megmenthető.

A magyar dísznövénykertészek és virágárusok érdekében írt nyílt levelet az önkormányzatoknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítéséül szolgáló piacaikat.

Szerintük a járvány miatt kialakult helyzetben a piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben. A lakosságot pedig arra kérik, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat.

A koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt. A járvány miatti korlátozások az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érintik, a bevételkiesések a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket.

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik bevételkiesésüket.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá