KÍNA: Sanghaj blokádjának üzenete

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Sanghajt két szakaszban zárják le a covid fertőzés miatt. Hétfőtől a város keleti felében található lakónegyedeket öt napra, majd a nyugati félen péntektől, szintén 5 napra. 

A még lezáratlan részen lakók megrohamozták a boltokat. Jellemző, hogy az emberek jóval nagyobb készletet halmoznak fel az alapvető élelmiszerekből és higiéniai cikkekből, ugyanis attól tartanak, hogy nem fogják feloldani a lezárást a jelenleg hangoztatott időre.

Az ötnapos lezárás idejére:

  • az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat,
  • a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be,
  • a kiszállításokat kontaktmentes módon kell megoldani - a futárok nem léphetnek be a lakónegyedek területére, a címzetteknek a járványügyi dolgozók viszik el a lakás bejárati ajtajához az érkezett csomagot.

A lezárt városrészben található cégeket arra szólítottak fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben - ilyen esetekben a dolgozók nem hagyhatják el a munkavégzés területét, és nem érintkezhetnek a munkatársaikon kívül mással -, vagy oldják meg, hogy a dolgozóik otthonról lássák el a munkájukat. Ez alól a korlátozás alól kivételt élveznek a szükségesnek ítélt szolgáltatásokat biztosító vállalatok, például a futárcégek és az élelmiszer-szolgáltatók.

Március 1. és 26. között Sanghajban 12 513 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A 26 millió lakosú városban vasárnap 50 Covid-megbetegedést és 3450 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak, ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány kezdete óta.

Egy érdekes "élménybeszámoló" terjed a hazai közösségi felületen, amit egy ott élő férfi osztott meg.

"Nem most kezdődött, már hetek óta ment Shanghaiban hogy ha találtak valahol egy fertőzöttet, azonnal (de szó szerint azonnal) lezárták az adott épületet. A cégek bevásároltak hálózsákokat, és mindenki váltás fehérneművel, fogkefével járt dolgozni, mert ilyenkor se ki se be, mindenki az irodában töltött négy napot.

A házunk illetve "lakótelepünk" konkrétan már 11 (vagy 12?) napja le lett zárva, amikor találtak hét fertőzöttet.

Ekkor még ki lehetett menni az udvarra, levinni a szemetet, fölvenni a rendelt kaját stb. Ahogy ilyenkor szok lenni, minden nap körbejárnak a védőöltözetes mamik és letesztelnek mindenkit. Az volt a mondás, hogy onnantól kezdve lesz 7 nap karantén, hogy nem találnak új fertőzöttet, de mindig lett újabb, pl. a szomszéd családot tegnapelőtt vitték el karanténkórházba - hogy honnan fertőződtek meg, számomra rejtély.

Mindenesetre úgy öt-hat napja már a lakás küszöbét se lehet átlépni, az egészségügyisek hordják fel a rendelt csomagokat és viszik le a szemetet..

Erre jött most az egész város lezárása - a járvány kezdete óta nem volt még ilyen komoly rendelkezés. Hétfő hajnaltól péntek estig Pudongot (a folyó jobb partját) zárták le teljesen, ugyanúgy mint a házunkat (nem lehet az udvarra se lemenni elvileg, és letesztelnek mindenkit egyesével), aztán péntek reggeltől ezt az oldalt.

A zöldségek ára az egekben van - pl. két kiló uborka 150 yuan volt a múlt héten (ez most nagyjából 7-8000 Ft), de a kiszállításra nincs elég futár, úgyhogy össze kell állni a házban és egy adagban rendelni, mert 3-600 yuan alatti rendelést már nem hoz ki senki. Kenyeret úgy kell vadászni, azt hiszem mire ideér a lockdown, már nem lesz senki aki kiszállítson."

Az eset kapcsán elgondolkodhatunk:  vajon ki vagy kik döntöttek, hogy pár beteg miatt hogyan és mennyi időre blokkoljanak egy-egy várost - vagy egész országrészeket. Meddig lehet ezt csinálni?


A bankárok gondoskodnak arról, hogy adósságban maradjunk. A gyógyszergyártók arról, hogy betegek legyünk. A fegyvergyártók tesznek róla, hogy legyenek háborúk. A média biztosítja, hogy ne tudhassuk meg az igazságot. A politikusok pedig ezt az egészet letolják a torkunkon.

Ebbe kell beavatkozni! 

Április 3-án Te dönthetsz: a hazug politikusoknak hiszel, vagy a NÉP-nek - a hozzád hasonló normális embereknek.

Választási közlemény

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá