Kaszálnak a magánlaborok: egyre több oltott ellenőrizteti, hogy van-e antitestje az oltások után

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Rusvai Miklós virológus a Népszavának nyilatkozott arról, hogy a megkapott vakcina hatásosságáról hogyan lehet meggyőződni. Mint mondja, az ELISA-teszt nevű teszttel nagy pontosságú laborvizsgálattal kimutatható. A dolog szépséghibája, hogy ezt kizárólag magáncégeknél lehet elvégeztetni - az ára pedig 10 és 20 ezer forint között van. Ez a teszt ugyanúgy alkalmas a betegségen átesettek és a beoltottak védettségi szintjének megállapításához.

Egy ilyen - nem olcsó vizsgálatnak a második oltást követő 10-12. nap után van értelme. 

Egyelőre még kevés tesztet végeztek el magánlaborokban ahhoz, hogy következtetést tudjanak levonni pl. a kínai Sinopharm hatásosságáról - aminél a 3. oltás bevezetésének szükségességét is rebesgetik már több országban is. Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát kérdezték, hogy Magyarországon ellenőrzik-e, hogy milyen hatása van a kínai oltóanyagnak, illetve számíthatunk-e arra, hogy újabb vakcinát kell kapni a Sinopharmmal beoltottaknak.  Merkely szerint

a nyár előtt nincs létjogosultsága egy reprezentatív vizsgálatnak.

Pedig sokakat érint a kérdés, mivel a kínai vakcinával eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon.

A Kelen-Kórház nevű privát laborban viszont hónapok óta szisztematikusan figyelnek 55, Pfizerrel beoltott embert. Náluk termelődtek antitestek, ám a szintjük a negyedik hónap után elkezdett csökkenni. A labor adataiból úgy tűnik, hogy hat hónap után lehet szükség újabb oltásra. 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá