Hibásan tesztelték a betegeket - botrány lett belőle

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A H1N1, ismertebb nevén sertésinfluenza teszteknél kiderült, hogy alkalmatlanok a tesztelésre.

A 2009-ben jegyzett H1N1 vírus által előidézett betegség, amit a köznyelv csak sertésinfluenzaként emleget - érdekes történéseket produkált. Itt van például a tesztelés témája. Olyan teszteket alkalmaztak, amiről kiderült: tökéletesen alkalmatlan arra, amit elvárnának tőle. Mégis használták!

Piacfelügyeleti eljárást kezdeményeztek a Diagon Kft. H1N1 vírustesztjének alkalmazhatóságáról, mivel a helyes diagnosztikára állítólag alkalmatlan sertésinfluenza-teszteket gyártottak. A gyorsteszt alig 2 óra alatt volt képes megmutatni a fertőzöttséget.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által elvégzett vizsgálat során kiderült, hogy a teszt a hangoztatottakkal ellentétben alkalmatlan a H1N1 kimutatására. Hogy ennek ellenére mégis használták, mindez úgy volt lehetséges, hogy a minisztérium felügyelete alá tartozó Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) egy "rejtélyes regisztrációs eljárás" során 2009 novemberében kiadta a teszt forgalmazásához szükséges igazolást.

Jogi szakértők nem csak egészségügyi, de jogi szempontból is aggályosnak ítélték a helyzetet: súlyosan sérülnek a betegek jogai, valamint az állampolgári és az általános emberi jogok. 

Hogy az esetnek van-e bármiféle tanulsága a jelenlegi időszakra vonatkozóan, arra a szakembereknek kellene figyelni.

(A Magyar Nemzet Szocialista vegykonyha címen írt a járvány mögött húzódó gazdasági érdekeltségekről.)

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá