Három országot érintő áramkimaradás

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Három közép-ázsiai országban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban jelentős áramkimaradások voltak kedden, miután Kazahsztánban elszakadt egy nagy távvezeték - írja a Reuters.

A három volt szovjet köztársaság hálózatai össze vannak kötve, és Kazahsztánon keresztül csatlakoznak az orosz elektromos hálózathoz, amellyel a váratlan hiányokat fedezni tudják.

Az áramszünet több órára káoszt okozott a régióban: alagutakban rekedtek a metrószerelvények, síelők ragadtak a felvonókon, a közlekedési lámpák kikapcsoltak, a repülőtereket bezárták, a távfűtés- és melegvíz ellátás leállt.

A szolgáltató szerint "egyensúlyhiány" állhat az eset mögött, ám a három ország egyike sem számolt be olyan erőművi problémák, amelyek egyensúlyhiányt okozhatták volna.

Kimaradásokról számoltak be Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban, valamint több déli nagyvárosban, közel az üzbég és a kirgiz határhoz. Az üzbég főváros, Taskent repülőtere rövid időre leállította a járatok fogadását.

Üzbegisztán és Kirgizisztán hatóságok azt mondták, hogy a vészleállások után újraindítják az erőműveket, és kezdetben lekapcsolva maradnak a közép-ázsiai hálózatról.

Mi lehet a háttérben?

Egy kazah férfi online közzétett dokumentuma szerint Kazahsztán, amely korábban áramhiánnyal küzdött a kriptovaluta-bányászok beáramlása miatt, rendszeresen megszakította az áramellátást. Vagyis az eset hátterében nem műszaki probléma, hanem szándékos áram-megvonás állhat.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá