FRANCIAORSZÁG: 60,5 millió grafénes maszkot kell bevonni

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A francia Nemzeti Gyógyszerbiztonsági Ügynökség (ANSM) által 2021. május 25-én továbbított és május 31-én frissített riasztás alig foglalkozott a sajtó. A „Sürgős - Biztonsági információk” című feljegyzésében a Santé Publique France azt kéri, hogy a „Biomassza-grafén” címkével ellátott maszkokat ne használja tovább, amíg megvizsgálják a grafén jelenlétével járó lehetséges kockázatokat.

A főként az egészségügyi dolgozól által használt FFP2 típusú maszkokat Kínában gyártotta a Shandong Shengquan New Materials cég. A Public Health France szerint minden tétel aggályos, ezért arra kéri a kórházakat és az idősotthonokat, hogy ne használják azokat, és tájékoztassák a veszélyekről azokat, akik kaptak ilyen maszkot.

Közel 17 millió maszkot érint a visszavonás, vagyis igen nagy tételről van szó. Az Ile-de-France Regionális Egészségügyi Ügynökség szerint "60,5 millió FFP2 maszkot azonosítottak potenciálisan grafént tartalmazó CE jelöléssel, ebből 16,9 milliót terjesztettek 2020-ban”.

Mi a grafén?

A grafén egy szén-származék. 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak a kutatók, akiknek sikerült szintetizálni. Nagyon ellenálló, ultrakönnyű és jó vezető, de még mindig nagyon drága előállítani. A grafén sok tulajdonsága miatt érdekes az ipar és a közlekedési, egészségügyi és energiaszektor számára. Vírusölő képessége megmagyarázza jelenlétét a védőmaszkok összetételében.

Ám ez a nanoanyag "potenciálisan mérgező" - állítja számos nem kormányzati szervezet, amely az Európai Bizottságot kérte a grafént tartalmazó maszkok betiltására - emlékeztet a Le Monde .

Hetekkel korábban Kanada több millió maszkot vont be, miután gyermekeknél légzési nehézséget és irritációt váltott ki. A kanadai egészségügyi minisztérium nem javasolja grafént tartalmazó maszkok viselését, mivel a grafén részecskék belégzése esetén egészségügyi kockázattal kell számolni.
Az erről a témáról közzétett első tanulmányok feltárták, hogy a grafén részecskék belélegzése korai pulmonális toxicitást okozhat az állatokban - jegyzi meg az Health Canada. Most az emberekre gyakorolt ​​hatásának alapos tudományos értékelésére várnak a hatóságok. Forrás
 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá