Évekig eltarthat az orosz-ukrán háború - erre számít az EU

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bildnek adott interjút, amelyben elég konkrétan fogalmazott.

Elsősorban sürgette az EU-s tagországokat, hogy mihamarabb juttassák el Ukrajnának a nekik szánt fegyverszállítmányokat. Mindegy, hogy ezek nehéz- és könnyűfegyverek, a lényeg, hogy Ukrajna megkapja, mert csak így tudja megvédeni magát.

A külső segítségekkel együtt is a harcok sokáig elhúzódhatnak. Mint mondta:

Fel kell készülni arra, hogy a háború legrosszabb esetben hónapokig, sőt akár évekig is tarthat.

Az Európai Bizottság immár a hatodik uniós szankciós csomagot készíti elő Oroszországgal szemben. Továbbra is vizsgálják a bankszektor elleni újabb szigorítás lehetőséget. Ennek része lehet a Sberbank elleni szankció, ami az orosz bankszektor 37 százalékát teszi ki. A Sberbank bonyolítja a Gazprombankkal együtt az orosz olajért és gázért érkező kifizetéseket - eddig ezért nem "nyúltak hozzá"..

A Sberbank már korábban kivonult az európai piacról, köztük Magyarországról is arra hivatkozva, hogy leányvállalatai nagymértékű készpénzkiáramlással, valamint „az alkalmazottak és a tulajdon biztonságot fenyegető veszélyekkel” szembesülnek. Egyszerűbben fogalmazva: a Sberbank már nem tudott likviditást biztosítani az európai leányvállalatoknak.

Von der Leyen  az orosz olajat érintően tervezett szankciókról azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy Putyin más piacokon még több pénzt szerezzen olyan szállításokért, amelyek egyébként az EU-ba mentek volna.

„Ezért jelenleg olyan ügyes mechanizmusokat fejlesztünk ki, hogy a szankciók következő szintje az olajat is érinthesse.”

Az Európai Unió tehát az orosz olajimport betiltásán dolgozik. A bojkottot eddig többek között Németország és Magyarország ellenezte.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá