Első hallásra vicc az új szlovák járványügyi javaslat. Pedig komoly.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

"Mindent le kellene zárni, csak a létfontosságú infrastruktúra működhetne."

Az elképzelés dióhéjban: a szlovák egészségügyi miniszter szerint a járvány megfékezését nagyban segítené, ha sms-ben kellene engedélyt kérni a rendőrségtől, ha valaki el akarja hagyni a lakását.

A mai napon ül össze a pandémiás tanács, hogy az új intézkedésekről tárgyaljanak.

Az ötlet, amit ma akár már el is fogadhatnak

Marek Krajčí (OĽaNO - Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártja) egészségügyi miniszter szerint a jelenlegi intézkedések nem elegendőek, szigorodhat a lockdown. Krajčí szerint a probléma az, hogy folyamatosan emelkedik a kórházakban ápoltak száma, és nem tudni, hogy az egészségügy meddig bírja még - írja a szlovák Újszó.

De hogyan lehetne szigorítani a mostani lockdownt? Krajčí szerint pl. úgy, hogy ha valaki el akarja hagyni a lakását, előtte sms-ben kell engedélyt kérnie egy központból. Annak jóvá kell hagynia az indokot, de a lakást így is csak egy bizonyos időre lehetne elhagyni. Az sms-eket a rendőrség ellenőrizné.

Az ötlet Roman Mikulec belügyminiszter (OĽaNO) támogatja az elképzelést.

Kedden ül össze a pandémiás tanács, hogy az új intézkedésekről tárgyaljanak. Krajčí tájékoztatni akarja a kormányt a vírus gyorsabban terjedő brit változatával kapcsolatos adatokról is, feltételezése szerint ez a variáns súlyosbítja a helyzetet Szlovákiában. Már utasította a Közegészségügyi Hivatalt, hogy a PCR-tesztek alapján állapítsa meg, mennyire terjedt el az országban a brit variáns.

Krajčí azt is leszögezte, február 8-tól a Covid-automata alapján az egész ország a „fekete zónába” tartozna. Mindent le kellene zárni, csak a létfontosságú infrastruktúra működhetne. Azt is hangsúlyozta, sosem támogatta az egész gazdaság leállítását. „A termelést persze nagyon egyszerű leállítani, de a következmények rendkívüliek az ország gazdaságára nézve” - tette hozzá.

Nem minden politikai párt ért egyet: a SaS és a Za Ľudí nem támogatja Krajčí sms-es ötletét.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá