Elindultak a kísérletek: mobiltelefonos alkalmazással akarják figyelni a vírus terjedését

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Ahhoz, hogy az alkalmazás hatékonyan működjön, a lakosság 80 százalékának le kellene töltenie azt minden országban.

Egymás után készülnek a koronavírussal kapcsolatos mobilalkalmazások. A programozók világszerte március közepén-végén tették közzé az első, okostelefonra készült alkalmazásaikat, amelyeknek az a céljuk, hogy  távol tartsák a COVID-19-cel fertőzött embereket azoktól akik még nem kapták el a vírust. 

Kína, Észak-Macedónia, Csehország, Ghána után Franciaország is elindítja a Bluetooth-alapú mobilalkalmazásukat.

Ahhoz, hogy az alkalmazás hatékonyan működjön, a lakosság 80 százalékának le kellene töltenie azt minden országban.

Ezek döntő többsége a mobilokban lévő Bluetooth-technológián alapszik. Ez azt jelenti, hogy ha két mobilos maximum 9-10 méterre van egymástól, és mindkettőnél be van kapcsolva a Bluetooth, akkor azt a mobiljaik kölcsönösen érzékelik és kijelzik. Ahogy az applikációnak köszönhetően azt is, hogy ha valamelyikük fertőzött, és ezt már közölte is a hatóságokkal.

A megbízható alkalmazások általában valamely kormány garanciájával készültek el. Kínában jelenleg 200 városban kezdtek el ilyet használni. A szingapúri app neve TraceTogether. Ehhez hasonló a csehországi app, az eRouška (eFacemask). Észak-Macedóniában a kormány a StopKorona! alkalmazás közzétételét segíti. Ghána elindította a GH Covid-19 Tracker App-ot amely lehetővé teszi a járványügyi szakemberek számára, hogy azonosítsák, hogy kik vettek részt bármilyen helyi eseményen.
Párizsi szupermarket április 8-ánForrás: NurPhoto via AFP/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

A mobilok pontos helyzetének azonosítása már régóta az emberi jogi szervezetek vitatémája. Azt eddig többé-kevésbé ők is elfogadták, hogy a technológia sokszor segíti a bűnözők nyomon követését, majd elfogását. A COVID-19 esetében azonban nem bűnözőkről, hanem fertőzött emberekről van szó, akiknek ugyanúgy megvannak az emberi jogaik.  Éppen ezért a Bluetooth-technológián alapuló alkalmazásokhoz mindig hozzáteszik, hogy azok az önkéntességen és a névtelenségen alapulnak. Az elmúlt héten a Google és az Apple, a  mobilok operációs rendszereinek (Android és iOS) gazdái úgy nyilatkoztak, hogy minden ilyen alkalmazást csak akkor fognak engedélyezni, ha abba valamilyen titkosító algoritmust is beépítenek, hogy a mobilt használó személyt ne lehessen azonosítani.

A legutóbbi hír arról a francia alkalmazásról érkezett, amelyet rövidesen bevezetnének, és amelynek a neve: StopCovid.  Ennek az a szépséghibája, hogy a francia emberek 20 százaléka nem is rendelkezik okostelefonnal, amely nélkülözhetetlen az alkalmazás futtatásához. Vagyis mindenkinek, akinek van, le kellene tölteni. Ezenkívül az app nem tudja megmondani, hogy valaki háttal vagy szemtől szemben találkozott-e a fertőzött személlyel, és azt sem, hogy az illető megérintette-e a fertőzöttet vagy sem. 

Mi a lényege?

Amikor két vagy három ember, akik telepítették az alkalmazást a telefonjukra, találkoznak az utcán, eszközeik rögzítik a kapcsolatot. Ha egyikük sem jelzi a Covid-19 tüneteit, és ez néhány napon belül sem változik, akkor semmi sem történik. Ha viszont közülük valaki megfertőződött, és ezt közli a hatóságokkal, akkor azok, akik vele találkoztak - valamint azok, akik az előző napokban ugyanazon a helyen voltak - erről értesítést kapnak. 
 

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá