BELGIUM: Megrohamozták a patikákat a jódtablettákért

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A belgák már az atomháborúra készülnek. Bár az országban 2018 óta ingyen van a patikákban a jódtabletta, még sohasem vittek belőle annyit, mint hétfőn. Egy nap alatt összesen 32 483 csomag fogyott el - írja az euronews.

Ennek legfőbb oka, hogy néhány napon belül több ijesztő hír is napvilágot látott. Az orosz tankok felverték a radioaktív port a csernobili erőműnél és hússzor magasabb sugárzást mértek, mint az elmúlt években. Ezután pedig Vlagyimir Putyin elnök utasítást adott arra, hogy helyezzék készenlétbe az orosz nukleáris elrettentő erőket.

A belga hatóságok máris figyelmeztették a lakosságot: semmiképp se használják a jódtablettákat megelőzésre, mert az ártalmas lehet.

A Szövetségi Nukleáris Ellenőrző Ügynökség is hangsúlyozta, hogy " jódot csak az orvosok ajánlására szedjenek és ha kritikussá válik a helyzet, keressék meg a legközelebbi óvóhelyet".

Amikor csütörtökön Belgiumba is eljutott a hír, hogy harcok folynak az ukrajnai csernobili atomerőmű közelében, megindult a roham a szabad jódtablettákért - mondta Michael Storme, a gyógyszerészek szövetségének munkatársa.

Legutóbb 2018 tavaszán ugrott meg az igény, amikor, a kormány országos tájékoztatót tartott a nukleáris kockázatokról. Azóta viszont alig kért valaki az ingyen pirulákból.

,,Tavaly 9 adag jódtablettát adtunk ki egy év alatt, csak ma 23-at" - érzékeltette a pánik szintjét Tom Philips holsbeeki gyógyszerész.

Mire jók a jódtabletták?

Egy nukleáris robbanás esetén radioaktív jód szabadulhat fel, amely a légutakon vagy a szennyezett élelmiszereken keresztül juthat a szervezetbe. A pajzsmirigy addig tárolja a jódot, amíg telítődik vele, ezért "belülről" okozhat sugárzást.

A stabil, vagyis nem radioaktív jód - például a patikákban kapható tabletták - megfelelő időben történő szedésével biztosítható, hogy a pajzsmirigy már telített legyen, ami megakadályozza a radioaktív jód felszívódását.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá