AUSZTRIA: Videót készítettek a lakosságnak, mit kell tenni egy tartós áramszünet esetén

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Az áramszünet, pontosabban egy jelentős területet érintő, esetleg Európa-szerte előforduló áram-, infrastruktúra- és ellátási zavarnak reális kockázata van - hirdetik az osztrák fegyveres erők. Hogy javítsák az ország ellenálló képességét egy ilyen forgatókönyv esetén, tájékoztató videót készítettek.

A fegyveres erők segítségnyújtási protokollja mellett a film fontos megelőző és védőintézkedéseket is bemutat, amelyeket mindenkinek meg kell valósítania a szűkebb környezetében. Fontos, hogy a lakosság önellátásra való képessége, tudatossága fejlődjön - hisz egy esetleges infrastrukturális zavar minden egyénre ki tud terjedni. És erre most kell felkészülni, amikor ez csak "gyakorlat". Képzeljük el, hogy az élelmiszer ellátás, a közlekedés, a kommunikáció, a média sem működik...

FIGYELMEZTETÉS: Elektromos áramszünet! Katasztrofális áramszünet Európa-szerte! Tervezz meg egy 14 napos időszakot, amikor nem hagyhatod el a lakásodat, és megszűnnek a közszolgáltatások!

A közeljövőben reális esélye van egy kiterjedt áramszünetnek - figyelmeztet Klaudia Tanner, Ausztria védelmi minisztere. Ezzel összefüggésben az osztrák fegyveres erők a médián keresztül lakossági felvilágosító kampányt indítottak egy katasztrofális áramszünetről.

Előzmény

2021. január 9-én Közép-Európa-szerte hatalmas hiány volt a villamosenergia-lefedettségben, így a frekvencia is csökkent: Az áramkimaradást csak az európai villamosenergia-hálózat nagyfogyasztóinak azonnali leállásával lehetett elkerülni – írja a diepresse.com.

Nem ez lenne az első eset, hogy az osztrák hadsereg helyesen jósolja meg az arányok válságát. Az utcai reklámkampány, a "Blackout - mit tegyünk, ha mindennek vége?" 6300 magyarázó plakátot helyezett ki Ausztria 2095 településére. A cél a lakossági tanácsadás. A sajtóban megjelenő hirdetések a következő címmel íródnak: „Sötétítés! Tervezz egy 14 napos nyaralást otthon! 

Az osztrák katonai szakértők ajánlása szerint Ausztriában várhatóan legalább egy napig nem lesz áram, egész Európában pedig egy hetes kimaradások várhatók.

Ugyanezen források szerint a következő 5 évben 100%-os az áramszünet valószínűsége.

A mobiltelefonok, a vezetékes telefonok és az internet megbénul. Megszűnnek a bankautomaták, benzinkutak, a legtöbb tömegközlekedés, liftek, fűtési- és hűtési rendszerek, jelentős gondok lesznek a vízellátásban és a csatornázásban. A háztartásokban a fő probléma az, hogy áramhiány miatt meghibásodnak a hűtőberendezések vagy a fűtési rendszerek, aminek évszakonként eltérő és drámai hatásai lehetnek. Az élelmiszer beszerzése is nehéz lesz – idézi a b1.ro.

„Olyan lesz, mint egy tábor négy fal között” – mondják az osztrákok.

Az Osztrák Fegyveres Erők a Szövetségi Védelmi Minisztérium honlapján tájékoztatják a bundesheer.at oldalt  azokról a tárgyakról, amelyeket mindannyiunknak kéznél kell lenni.

"Vegyen egy akkumulátoros rádiót, vagy győződjön meg arról, hogy hozzáférhet az autórádióhoz. Tartsa tele tankkal az autóját, legyen akkumulátoros hordozható lámpája, gyertyák, tűzoltó készülékek és szén-monoxid-figyelmeztetők. Tároljon ivóvizet a háztartásban, személyenként napi 2 litert 3-5 napig. Az élelmiszer tartalékok is legalább ennyi időre legyenek elegendők.

Legyen otthon tartalék a legfontosabb gyógyszerekből, és mindenképpen legyen szükséges gyógyszerek két hétig, készpénzünk.

Veszélyhelyzet esetén az alábbi eszközökre van szükség:

- Elemes rádió (vagy autórádió)
- Zseblámpák vagy fényszórók (elegendő tartalék elemmel)
- Gyertyák, öngyújtók, tűzoltó készülékek, szén-monoxid riasztó
- Víz (2 liter/fő; 3-5 nap), italok, tea, kávé
- Tartós élelmiszer 2 hétig (nem romló hús -pl kolbász, szalonna, rizs, konzerv...)
- Nélkülözhetetlen gyógyszerek 2 hétre, elsősegélynyújtó készlet
- Piperecikkek, szemeteszsákok, ragasztószalagok, cipzár
- Tűzhely, grill, tüzelőanyag
- Készpénz bankjegyekben és apró érmékben
- Hálózsákok, takarók, meleg ruhák
- Játékok, kockák, tollak
- Az autónak mindig legalább félig legyen tele a tankja. 

Mit kell tenned azonnal?
A családdal és a barátokkal együtt gondolja át, milyen problémák merülnek fel, és milyen lehetséges megoldásokat lehet már most előkészíteni.

- Be kell vásárolni 2 heti készletet az alapvető és nem romló élelmiszerekből.

- Fel kell tölteni az elsősegély-készletet

- Meg kell beszélni egy helyszínt, ahol találkozhatnak, ha a telefonok leállnak (például olyan gyerekekkel, akik iskolában vagy máshol vannak, távol az otthontól)

Az osztrák belügyminiszter szerint a rendőrség 72 órán át képes megszervezni az ország vagy az érintett terület normális működését. További négy napig még ura tud maradni a helyzetnek.

Ausztriában 100 laktanyában készülnek fel, hogy úgynevezett "biztonsági szigetek" legyenek. Így lehetővé teszik a hadsereg működését és kommunikációját még áramszünetben is. Szövetségi szinten integrált irányító központ jön létre.

A figyelemfelkeltés érdekében az ORF osztrák állami televízió is hamarosan sugározza a „Amikor minden sötét...” című sorozatot.

Ízelítő a tájékoztató anyagból, melynek címe Blackout (Áramszünet) – széles körben elterjedt, esetleg Európa-szerte előforduló áramszünet.

Részlet a film leírásából:

"Fontos a lakosság önellátásra való képessége. A fegyveres erők segítségnyújtási műveletekben nyújtott szolgáltatásai mellett a film fontos megelőző és védőintézkedéseket is bemutat, amelyeket mindenkinek meg kell valósítania a magánszférájában."

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá