Április 3-án szavazhat az ország

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása időpontjának kitűzéséről

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.
Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.
Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.
E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

    Áder János
    Magyarország köztársasági elnöke

A választás kitűzését követően jelölő szervezetként be kell jelentkezni a Nemzeti Választási Bizottságnál azoknak a szervezeteknek, amelyek jelöltet kívánnak állítani. A választáson azok a pártok állíthatnak jelölteket és listát, amelyek a választás kitűzésekor a bírósági nyilvántartásában már jogerősen szerepelnek.

Február 12-én indul az ajánlásgyűjtés 106 választási körzetben, melynek során a jelöltként indulni szándékozó polgár hivatalos ajánlóíveken támogatókat gyűjthet. Az adott választási körzetből legalább 500 támogató személy kell ahhoz, hogy egy jelölt felkerülhessen a szavazólapra.  A gyűjtésre két hét áll rendelkezésre.

Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak is, az ezt követő 50 napban a pártoknak és jelölteknek az általánosnál is nagyobb szabadsága lesz kampánytevékenységekre, amihez a hivatalos jelöltek és jelölőszervezetek kampánytámogatást kapnak.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá