A szupergazdagok új üzleti modellje a béranyákkal - A 100 gyerekes pároké a jövő?!

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

2021 elején a 23 éves orosz milliomos, tizenegy gyermek édesanyja, Christina Ozturk bejelentette, hogy gyermekeinek számát 100-ra szeretnék növelni férjével, az 56 éves Galip Ozturkkal. Persze nem a saját terhességein keresztül - hisz ez biológiailag is lehetetlen lenne, hanem béranyaság révén.

A hír hallatán már meg is fogalmazódott a kérdés:

A gátlástalan szupergazdagok saját mega-klánjaik tenyésztésébe kezdenek?

2021 februárjában Christina Ozturk-nak egy gyermeke született Outurktól. Másik tízet béranyák hordták ki, akiknek férjével együtt biztosították genetikai anyagukat.

A házaspár be is jelentette, hogy a kívánt 100 vagy még annál is több gyermekszám eléréséig folytatni kívánják ezt a módszert. Szintén hajlandóak befektetni azt a csaknem egymillió eurót, amit a béranyáknak kell kifizetniük. 8000 euróval számolnak születésenként – legalábbis Georgiában (Grúziában), ahol a pár él, ez az "árfolyam". Ott – a legtöbb nyugati országtól eltérően – ezt a morálisan megkérdőjelezhető gyakorlatot a törvény megengedi.

Arról nem nyilatkoztak, hogy honnan származnak a béranyák. Az köztudott, hogy Ukrajna a béranyaság egyik világközpontja. Egész ügynökségek foglalkoznak ezzel a jövedelmező üzlettel. Egyesek szerint a háború további lendületet adhat az üzletnek. A " törvényes szülői lét meghatározása " Ukrajnában, mint a világ nagyon kevés országának egyikében, minden probléma nélkül lehetséges. Ott 44 ezer euróba kerül egy baba vásárlása, amelyből a bérmamák fejenként 19 ezer eurót kapnak. Olyan nagy a fellendülés ebben az iparágban, hogy a háború ellenére a szülõgépekké degradálódó nők az instabil országban maradnak. Így a gyerekek nem olyan szomszédos országban születnek, mint pl. Magyarország vagy Lengyelország, ahol a béranyaság ezen változata szigorúan tilos. Az „ügyfelek”, vagyis a „megbízó-szülők” ezekben az országokban nem lehetnének jogilag a gyerekek szülei. 

Nem tudni, hogy a 23 éves milliomos menyasszony és férje meddig jutottak el a saját klán felnevelésének tervével, és "elvetették-e már a magokat", de az biztos, hogy a jövőben nem egy ilyen hírrel fogunk  szembesülni.

Hogy mi állhat a családi-gigaklán-építők döntésének hátterében, talán jobb, ha nem is tudjuk - de néhány utópisztikus film, filmsorozat adhat némi támpontot.

Kattints ide, ha anyagi támogatásoddal szeretnéd segíteni a munkánkat.
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Szólj hozzá